İstanbul Emlak Müşavirleri Derneği

Hüseyin Cahit Aköz Makale

İSTANBUL EMLAK ODASI SEÇİMLERİ YAKLAŞIRKEN

Kıymetli meslektaşlarım merhabalar,

Her toplumun,her topluluğun dönüm noktalarının olduğu anlar vardır.

16 Ocak 2022 pazar günü,Küçükçekmece Halkalı Yahya Kemal Beyatlı Gösteri merkezi'nde yapılacak İstanbul Umum Emlak komis.Odası seçimleri işte bu anlardan biridir.

Kanunu olmayan,yaz boz tahtasına dönmüş yönetmeliklerle yönetilmeye çalışılan,itibarı erozyona uğramış bir mesleğin mensuplarıyız ve oldukçada büyük sorunlarla karşı karşıyayız.

Her geçen gün,bir önceki günü aratır durumda bulunmaktayız.Alıcı,ve satıcı açısından hayati önemde satış,kiralama işlemlerine aracılık yapma durumunda olmamıza rağmen,satış işlemi ile ilgili ne bir bilgiyi ne de belgeyi Belediyeden ve Tapu müdürlüklerinden alabiliyoruz.Bir banka eksperi belediyeden istediği belgeyi alabilirken,yetkili bir emlakçı meslektaşımızın satışa konu işlemin belgesini bilgisini alamaması,alıcı ve satıcı müşterisine tam bir bilgi verememesi ne kadar acı bir durumdur.Veb tapudan da sahibi olmadan başvuru dahi yapamaz vaziyetteyiz.Gün geçtikçe sorunlarımız artmakta,bir de zaten zor şartlarda rızkını çıkartmak peşinde olan meslektaşlarımızın komisyon oranları emlak satış fiyatı üzerinden alıcıdan %3 satıcıdan %3 toplamda %6 iken,toplamda %4 e düşürülmüş olup,kiralamalarda ise yıllık toplam kira bedelinin %12 sini alırken sadece bir kira bedeli alır vaziyete düşürülmüştür.Ne acıdır ki bu durumla ilgili olarak meslek kuruluşlarımız gerekli tepkiyi gösterememişlerdir.

Pandemi koşullarında,bir çok meslek mensubu devletimizin vermiş olduğu kira yardımından,sosyal destek yardımından yararlandırıldığı halde emlak ofislerimiz,aynı diğer esnaflar gibi devletimize her türlü vergisini verirken maalesef bu yardımlardan yararlanamamışlardır.Bu en haklı talebimizin,hakkımızın,oda yönetimince,mahkemede hukuki takibinin yapılmasını isterdik.

Son zamanlarda sayı olarak 6.000-7000 üyesi olduğunu duyduğumuz emlak odamızın 1.00m2.dahi kendi mülkü yoktur.istanbul’da 200 haneli bir köy derneğinin bile istanbul’un göbeğinde kendi mülkü varken, 30 yıllık ,koskoca İstanbul Umum Emlak komisyoncuları odasının kendi mülkünün olmaması ve sık sık yer değiştirerek kiralık ofislerde faaliyette bulunması ne kadar acı bir durumdur.

Odamıza ait ilanlarımızı verebileceğimiz etkili bir emlak portalının olmaması,emlakçı meslektaşlarımızı KARTELLEŞEN emlak sitelerine ilan vermeye mahkum durumda bırakmıştır.Eğer www. İstanbul emlak odası .com gibi bir portal yaptırılıp,çok cüzi bir miktar alıp bütün emlakçı meslektaşlarımızın buraya ilan vermesi sağlanabilmiş olsaydı,her emlak ofisi sahibi meslektaşımızın 3-5.000TL.si cebinde kalırdı ve aile bütçelerinde önemli ölçüde bir ferahlama sağlardı. Kocaeli emlak komisyoncuları odasının önceki başkanı Sayın Ahmet Pekin öncülüğünde kurulan (KEO) bu konuda son derece başarılı bir örnektir.

Mesleğimizin parazitleri olan, ofis sahibi olmadan,kendilerini emlakçı olarak tanıtan ayakçı diye tabir ettiğimiz kişiler,maalesef yokedilememişlerdir.Bu kişiler gerçek ofis sahibi,işini ciddiyetle yapan güzide ofis sahiplerinin ekmeğine göz dikip,bilinçli ya da bilinçsiz yaptıkları işler dolayısıylada mesleğimize ve meslektaşlarımıza zarar vermektedirler. Bunlarla mücadele edildiği söylenemez.Yetkili organlar harekete geçirilip etkili yüksek miktarlı cezalara maruz bırakılmış olsalar,kolay kolay yetkisi olmadan emlakçıyım demeye kimse cesaret edemezdi.Ayrıca yetkili olduğuna dair belgesi olmadan,yetkiliymiş gibi bu mesleği yapanların hukuki olarak dolandırıcılık kapsamında değerlendirilmesi gerekir,düşüncesindeyim.

Çok kıymetli meslektaşlarım,Kanunu olmayan yönetmeliklerle idare edilen meslek mensupları olduğumuz için bu gün yönetmelik böyle yarın farklı olabilir.(olumlu,olumsuz).Türk Borçlar kanunun 520.md.sine göre adımız Simsar ,ve yaptığımız sözleşme ise Simsarlık sözleşmesi olarak nitelendirilmiştir.Bu zamanda Simsar ismi kabul edilemez.

En kısa zamanda,aynı mali müşavirlik,avukatlık,mimarlık,mühendislik kanunları gibi,mesleğimizin siz güzide mensuplarına yakışır, TBMM.den bir kanun çıkarılması için Türkiye genelinde bütün meslek kuruluşları ile birlikte hareket sağlanarak meslek mensuplarımızın hak ve çıkarları kanun kapsamına alınmalıdır.Bu konuda İstanbul Umum Emlak Komisyoncuları odası lokomotif görevi üstlenmelidir.

Çok kıymetli meslektaşlarım,sorunlarımız çoktur,ancak çözülemeyecek değildir.Satırlarımın başında söylediğim gibi,yeni bir başlangıca ve yeni bir yönetime ihtiyaç vardır. Şimdiye kadar oda’ya emek verenler buraya kadar getirmişler ve kapasiteleri dahilinde emek vermişlerdir.Ancak yukarıda saydığım ve sayamadığım çoğu sorunlar maalesef çözülememiştir.Artık yeni bir vizyona sahip,liyakatli bir yönetime ihtiyaç vardır.16 Ocak 2022 Pazar günü yapılacak olan oda seçimlerine mutlaka iştirak edip,ellerimizi taşın altına koyarak oylarımızı kullanmaya mutlaka gelmeliyiz. Adayları,sosyal medya kanallarında (instgram,facebook,Linkedln vb),ya da adayların tanıtım toplantılarına katılarak mutlaka incelemenizi,şimdiye kadar neler yaptıklarını,yapamadıklarını araştırınız.Halk arasında ‘’ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz’’atasözünde olduğu gibi sözden ziyade yaptığı çalışmalara itibar etmeniz gerekmektedir.Seçilen aday ve yönetim kurulu sonuçta İstanbul emlakçı esnafını temsil edeceklerdir.

Kendisini şahsen tanımaktan onur duyduğum,MAREMDER( Marmara Emlak Müşavirleri Derneği )yönetim kurulunda beraber çalıştığımız,İSTANBUL UMUM EMLAK KOMİSYONCULARI BAŞKAN ADAYI 1965 Sivas,Kangal doğumlu,Yeşiltaş Emlak Yönetim Kurulu Başkanı,İstanbul Bölge İdare Mahkemelerinde ve İstanbul Ticaret odasında Bilirkişi,İstanbul Emlak Müşavirleri Derneği Kurucu başkanı,Şair,Yazar ,YEŞİLTAŞ EMLAK sahibi olarak,ofisi otuz yılı aşkın,İstanbul Beşiktaş’ta aynı telefon,aynı adreste bulunan ,İstanbul’u samanlıktan center’e kadar tanıyan ADNAN YEŞİLTAŞ özü sözü bir,dürüst kişiliğiyle ,başkanlık görevine bihakkın layıktır.Desteğim onunladır.

Makalemi bitirirken ;

Bütün emlakçı meslektaşlarıma saygı ve sevgilerimi iletirim.

İstanbul Emlak Müşavirleri

Denetim Kurulu Başkanı

İSTANBUL EMLAK ODASI SEÇİMLERİ YAKLAŞIRKEN

Kıymetli meslektaşlarım merhabalar,
Her toplumun,her topluluğun dönüm noktalarının olduğu anlar vardır.Muhtemelen 2022 Ocak ya da Şubat ayı  içinde yapılacağını öngördüğümüz oda seçimleri işte bu anlardan biridir.Kanunu olmayan,yaz boz tahtasına dönmüş yönetmeliklerle yönetilmeye çalışılan,itibarı erozyona uğramış bir mesleğin  mensuplarıyız ve oldukçada  büyük sorunlarla karşı karşıyayız.
    Her geçen gün,bir önceki günü aratır durumda bulunmaktayız.Alıcı,ve satıcı açısından hayati önemde satış,kiralama işlemlerine aracılık yapma durumunda olmamıza rağmen,satış işlemi ile ilgili ne bir bilgiyi ne de belgeyi Belediyeden ve Tapu müdürlüklerinden alabiliyoruz.Bir banka eksperi belediyeden istediği belgeyi alabilirken,yetkili bir emlakçı meslektaşımızın satışa konu işlemin belgesini bilgisini alamaması,alıcı ve satıcı müşterisine tam bir bilgi verememesi ne kadar acı bir durumdur.Veb  tapudan da sahibi olmadan başvuru dahi yapamaz vaziyetteyiz.Gün geçtikçe sorunlarımız artmakta,bir de zaten zor şartlarda rızkını çıkartmak peşinde olan meslektaşlarımızın komisyon oranları emlak satış fiyatı üzerinden alıcıdan %3 satıcıdan %3 toplamda %6 iken,toplamda %4 e  düşürülmüş olup,kiralamalarda ise yıllık toplam kira bedelinin %12 sini alırken sadece bir kira bedeli alır vaziyete düşürülmüştür.Ne acıdır ki bu durumla ilgili olarak meslek kuruluşlarımız gerekli tepkiyi gösterememişlerdir.
        Pandemi koşullarında,bir çok meslek mensubu devletimizin vermiş olduğu kira yardımından,sosyal destek yardımından yararlandırıldığı halde emlak ofislerimiz,aynı diğer esnaflar gibi devletimize her türlü vergisini verirken  maalesef bu yardımlardan yararlanamamışlardır.Bu en haklı talebimizin,hakkımızın,oda yönetimince,mahkemede  hukuki takibinin yapılmasını isterdik.
       Son zamanlarda sayı olarak 6.000-7000 üyesi olduğunu duyduğumuz emlak odamızın 1.00m2.dahi kendi mülkü yoktur.istanbul’da 200 haneli bir köy derneğinin bile istanbul’un göbeğinde kendi mülkü varken, 30 yıllık ,koskoca İstanbul Umum Emlak komisyoncuları odasının kendi mülkünün olmaması ve sık sık yer değiştirerek  kiralık ofislerde faaliyette bulunması ne kadar acı bir durumdur.
      Odamıza ait ilanlarımızı verebileceğimiz etkili bir emlak portalının olmaması,emlakçı meslektaşlarımızı sahibinden.com,Emlakjet,hepsi emlak,zingat vb.emlak sitelerine ilan vermeye mahkum durumda bırakmıştır.Eğer İstanbul emlak odası com gibi bir portal yaptırılıp,çok cüzi bir miktar alıp bütün emlakçı meslektaşlarımızın buraya ilan vermesi sağlanabilmiş olsaydı,her emlak ofisi sahibi meslektaşımızın 3-5.000TL.si cebinde kalırdı ve aile bütçelerinde önemli ölçüde bir ferahlama sağlardı.  Kocaeli emlak komisyoncuları odasının önceki başkanı Sayın Ahmet Pekin öncülüğünde kurulan  (KEO) bu konuda son derece başarılı bir örnektir.
       Mesleğimizin parazitleri olan, ofis sahibi olmadan,kendilerini emlakçı olarak tanıtan ayakçı diye tabir ettiğimiz kişiler,maalesef yokedilememişlerdir.Bu kişiler gerçek ofis sahibi,işini ciddiyetle yapan güzide ofis sahiplerinin ekmeğine göz dikip,bilinçli ya da bilinçsiz yaptıkları işler dolayısıylada mesleğimize ve meslektaşlarımıza zarar vermektedirler. Bunlarla mücadele edildiği söylenemez.Yetkili organlar harekete geçirilip etkili yüksek miktarlı cezalara maruz bırakılmış olsalar,kolay kolay yetkisi olmadan emlakçıyım demeye kimse cesaret edemezdi.Ayrıca yetkili olduğuna dair belgesi olmadan,yetkiliymiş gibi  bu mesleği yapanların hukuki olarak  dolandırıcılık kapsamında değerlendirilmesi gerekir,düşüncesindeyim.
     Çok kıymetli meslektaşlarım,Kanunu olmayan yönetmeliklerle idare edilen meslek mensupları olduğumuz için bu gün yönetmelik böyle yarın farklı olabilir.(olumlu,olumsuz).Türk Borçlar kanunun 520.md.sine göre adımız Simsar ,ve yaptığımız sözleşme ise  Simsarlık sözleşmesi olarak nitelendirilmiştir.Bu zamanda Simsar ismi kabul edilemez.
        En kısa zamanda,aynı mali müşavirlik,avukatlık,mimarlık,mühendislik kanunları gibi,mesleğimizin siz güzide mensuplarına yakışır, TBMM.den bir kanun çıkarılması için Türkiye genelinde  bütün meslek kuruluşları ile birlikte hareket sağlanarak meslek mensuplarımızın hak ve çıkarları kanun kapsamına alınmalıdır.Bu konuda İstanbul Umum Emlak Komisyoncuları odası lokomotif görevi üstlenmelidir.
Çok kıymetli meslektaşlarım,sorunlarımız çoktur,ancak çözülemeyecek değildir.Satırlarımın başında söylediğim gibi,yeni bir başlangıca ve yeni bir yönetime ihtiyaç vardır. Şimdiye kadar oda’ya emek verenler buraya kadar getirmişler ve kapasiteleri dahilinde emek vermişlerdir.Ancak yukarıda saydığım ve sayamadığım çoğu sorunlar maalesef çözülememiştir.Artık yeni bir vizyona sahip,liyakatli  bir yönetime ihtiyaç vardır.2021 in ilk ayları içinde yapılacağını düşündüğümüz oda seçimlerine mutlaka iştirak edip,ellerimizi taşın altına koyarak oylarımızı kullanmaya mutlaka gelmeliyiz. Adayları,sosyal medya kanallarında (instgram,facebook,Linkedln vb),ya da adayların tanıtım toplantılarına katılarak mutlaka incelemenizi,şimdiye kadar neler yaptıklarını,yapamadıklarını araştırınız.Halk arasında ‘’ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz’’atasözünde olduğu gibi sözden ziyade yaptığı çalışmalara itibar etmeniz gerekmektedir.Seçilen aday ve yönetim kurulu sonuçta İstanbul emlakçı esnafını temsil edeceklerdir.
       Kendisini şahsen tanımaktan onur duyduğum,MAREMDER( Marmara Emlak Müşavirleri Derneği )yönetim kurulunda beraber çalıştığımız,İSTANBUL UMUM EMLAK KOMİSYONCULARI BAŞKAN ADAYI  1965 Sivas,Kangal doğumlu,Yeşiltaş Emlak Yönetim Kurulu Başkanı,İstanbul Bölge İdare Mahkemelerinde ve İstanbul Ticaret odasında Bilirkişi,İstanbul Emlak Müşavirleri Derneği Kurucu  başkanı,Şair,Yazar ,YEŞİLTAŞ EMLAK sahibi olarak,ofisi otuz yılı aşkın,İstanbul Beşiktaş’ta aynı telefon,aynı adreste bulunan ,İstanbul’u samanlıktan center’e kadar tanıyan ADNAN YEŞİLTAŞ özü sözü bir,dürüst kişiliğiyle ,başkanlık görevine bihakkın layıktır.Desteğim onunladır.
Makalemi bitirirken ;
Bütün emlakcı meslektaşlarıma saygı ve sevgilerimi iletirim.

istanbul Emlak Müşavirleri Derneği

Yönetim Kurulu Üyesi

Kat İrtifaklı Daire Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kat irtifaklı daire alırken dairenin bulunduğu binanın iskanını kontrol ettirmelisiniz.

İnşaat tamamlandığı halde bina için iskan alınmamış olabilir.

İskansız bir binada tapunun kanunen geçerliliği iptal edilebilir.

Kat irtifaklı bir daire almadan önce kapsamlı bir risk analizi yaptırmalısınız.

Müteahhit, binayı belediyeye verilen konut projesi planına aykırı şekilde tamamlamış olabilir.

Böyle bir durum söz konusu olduğunda belediye bina için yıkım kararı alabilir.

Kat irtifaklı dairelere banka kredisi verilmeyebilir.

Daireyi satın almadan önce bu durumu araştırmalısınız.

Kat Mülkiyeti ile

Kat İrtifakı Arasındaki Farklar

Kat irtifakı, inşaatın başlangıcından iskan alınması sürecine kadar kullanılan bir  tapu türüdür.

İskan alındıktan sonra kat mülkiyeti tapusuna geçiş yapılır.

Kat irtifakı tapusu ile arsa üzerinde belli bir miktara sahip olursunuz.

Kat mülkiyeti tapusu ile arsa üzerine inşa edilen yapıdan daire, kat veya işyeri gibi bağımsız bir bölüme sahip olursunuz.

Kat mülkiyeti tapusu bulunan bir daire için rahatça banka kredisi çekebilir ve satılık daire ilanı verebilirsiniz.

Kat irtifakı bulunan bir daire için banka kredisi çekmek ve satış işlemini gerçekleştirmek pek kolay değildir.

İstanbul Emlak Müşavirleri Derneği

Yönetim Kurulu Üyesi