İstanbul Emlak Müşavirleri Derneği

• adnanyesiltas@hotmail.com

Kaya Şirin Makale

EMLAK PİYASASI SORUNLARI

Değerli meslektaşlarım ülkemiz Cumhuriyet tarihinin en zor ekonomik dönemini yaşamaktadır. Bu zor dönemden biz emlak müşavirleride fazlasıyla etkilenmekteyiz. Sorunları sizlerde yaşadığınızdan biliyorsunuz. Bu dönemde ayakta kalmak ve faaliyetlerimize devam edebilmek için neler yapılmalı konusunda fikirlerimi beyan etmek istiyorum.

1-Öncelikle bir an önce Emlak yasasını çıkarmak için Tüm oda, dernek ve federasyonlar işbirliği içinde çalışmalıdır.

2-Emlak sektörü hızlı bir şekilde digitalleşmektedir. İnternet ve yapay zeka kullanımı gittikçe önem kazanmaktadır. Bu konuda bizler kendimizi sürekli yenilemek zorundayız. Yeni sistemleri ve pazarlama tekniklerine ayak uydurmalıyız.

3-Emlak müşavirleri arasında sağlıklı bir dayanışma ve paylaşım sistemini kurmak zorundayız.

4-Yerel emlak müşavirlerini güçlendirmek şart. Bu da çok sağlıklı bilgi akışı, güven ve yeni oluşturulacak organizelerle olacaktır. Yerel Emlak müşavirlerini güçlendiremezsek çok uluslu emlak zincirleri tüm sektörü ele geçirecektir.

5-Çok sağlıklı ve güvenilir değerleme sistemleri yapay zekadanda yararlanarak kurulmalıdır. Hali hazırdaki değerleme şirketleri sağlıklı değerleme konusunda güven vermemektedir. Değerleme işini her Emlak müşaviri kendi ofisinde bilgisayarında çok kısa sürede yapabilmelidir. Bu konuda çalışma yapan bazı şirketler mevcut olup Türkiye genelinde standart bir değerleme sistemine acil ihtiyaç vardır. Bu sistem tamamen yapay zekalardan yararlanılarak digital ortamda rapor alınırsa güvenilir olacaktır. Zaman içinde tapu daireleri ve resmi kurumlarda böyle bir sistemi kullanacaktır. Otomobil değerlemesinde kasko değerlerinde buna benzer bir sistem başarı ile çalışmaktadır.

6-Türkiye nin her yerinde faaliyet gösteren kaçak emlakçılar vede yabancı emlakçılar sorunu çözülmelidir. Özellikle Emlak odaları ve ticaret odaları mesleki komiteleri bu konuda denetim mekanizması kurulması konusunda gayret göstermelidirler. Gerekli şikayet ve kontroller yapılırsa sonuç alınabilinir.

7-Son zamanlarda kiralık ve satılık fiyatlarında anormal artışlar yaşanmaktadır.Bu konuda resmi kurumlar ve Sektör temsilcileri bir araya gelerek çözümler üretmelidir.Ege ve Akdeniz bölgelerine son savaştan kaynaklı çok yüksek fiyatlar gündeme gelmiş olup bizim vatandaşlarımız nerede ise kiralık konut bulamaz hale gelmiştir.

Sorunlarımız çok olup çözümsüz değildir. Öncelikle bizler güncel gelişmelere yeni teknolojilere kendimizi hazırlar ve dayanışma içinde olursak çözümler üretebiliriz.

Emlak müşavirlerini en güvenilir bir statüye getirmek için hep birlikte sektöre katkıda bulunmak zorundayız.

Bu vesile ile tüm meslektaşlarımın hayırlı ve bereketli bir RAMAZAN AYI geçirmesini dilerim.

KALIN SAĞLICAKLA

KAYA ŞİRİN/İSTANBUL EMLAK MÜŞAVİRLERİ DERNEĞİ YÖNETİM KURULU ÜYESİ

KRİZ ORTAMINDA GAYRİMENKUL PİYASASI VE EMLAKÇI

Değerli meslektaşlarım yaşadığımız sıkıntılı ekonomik krizde nasıl hareket etmeli ve ayakta kalmalıyız konusunda fikirlerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.

*Ülkemizde ne yazık ki zaman zaman Ekonomik krizler yaşanmaktadır. Bu günlerde yine ciddi bir ekonomik kriz ile mücadele etmeye çalışıyoruz.

*Öncelikle bu kriz döneminde fevri kararlar vermeyip daha önceleri yaşadığımız tecrübeleride göz önüne alarak bu süreci hem kendimiz hem de yatırımcı ve müşterilerimiz açısından asgari zararlı ve hatta karlı hale getirmeye çalışmalıyız.

*Kriz dönemlerinde her zaman olduğu gibi en güvenilir liman gayrimenkul sektörüdür. Kısa vadede döviz ve kıymetli madenler riskli yatırım araçları olup bu süreçte özellikle küçük yatırımcıların kar etmesi nerede ise imkansızdır.

*Gayrimenkulde son yıllarda ciddi maliyet artışları yaşanmış bu maliyetler henüz satış fiyatlarına yansımamıştır. Tüketiciler için ihtiyaç ve yatırım için gayrimenkul alımı için kriz dönemi fırsatlar yaratır.

*Biz EMLAKÇI lar olarak yatırımcı ve müşterilerimize doğru bilgiler ve tavsiyeler sunarak hem onlara kazandırır hem de kendimiz kazanabiliriz. Burada bizlerin doğru analiz ve tespitler yapıp yönlendirmelerde bulunması büyük önem taşır. Kazanan yatırımcı bizleri bırakmaz işlerin arkası gelir.

*Yaşadığımız süreç gayrimenkulde alıcı dönemidir. Para piyasalarında zarar edenler doğru gayrimenkul yatırımları ile krizden kazançlı çıkabilirler.

*Özellikle imarlı arsa, müstakil tapulu istikbal vadeden bölgelerden tarım arazileri, imara açılması planlanan bölgelerdeki müstakil tapulu araziler, değerinin altına düşen konut ve ticari gayrimenkul yatırımları yapanlar kesinlikle servetlerini koruyacak ve krizden karlı çıkacaklardır tabii bu işlere aracılık eden bizlerde nemamızı alabileceğiz.

*Hepimiz yaptığımız işin EMLAKÇILIK olduğunu ve bu mesleğin saygın bir meslek olması gerektiğini düşünerek hareket etmeliyiz. Piyasada EMLAKÇILIK yapmakta olanların Gayrimenkul danışmanı, Broker, Gayrimenkul uzmanı, Yatırım uzmanı, Yatırım danışmanı, Lisanslı emlak danışmanı, Acente gibi sıfatlara gerek kalmadan yaptığı işi gururla söylemelerini sağlamalıyız.

Zor geçecek bu kriz döneminden asgari zararla çıkmayı ve krizi fırsata çevirip mesleğimizi yüceltecek şekilde çıkmayı dilerken tüm meslektaşlarıma öncelikle sağlık ve bol kazançlar dilerim.

KAYA ŞİRİN/İSTANBUL EMLAK MÜŞAVİRLERİ DERNEĞİ YÖNETİM KURULU ÜYESİ